Zarada

Hrvati i Crnogorci uveliko traže sezonske radnike iz Srbije: Plata do 1.600 € plus obezbeđeni hrana i smeštaj, a to nije sve... Prijave do kraja meseca

Foto: Shutterstock
U oglasima za posao u komšiluku traže se i radnici iz naše zemlje

Poslodavci ugostitelji u Hrvatskoj i Crnoj Gori uveliko preko oglasa traže i sezonske radnike iz Srbije i nude zaradu do 1.600 evra plus plaćen smeštaj i hrana.

Među oglasima traže se najviše konobari, sobari odnosno sobarice, recepcionari, kuvari, ali i barmeni. Mesečna plata recepcionara u sezoni iznosi od 1.000 do 1.400 evra. Poslodavci u oglasima navode da je potrebno prijaviti se do kraja januara. U opisu posla se navodi doček i prijava/odjava gostiju u hotelu, pružanje informacija gostima o uslugama hotela i lokalnim atrakcijama, obrada rezervacija, telefonska i imejl komunikacija kao i rešavanje upita i žalbi gostiju uz ljubazan i profesionalan pristup.

Konobar Foto: Shutterstock

Poslodavac obezbeđuje obroke i smeštaj, a pokriveni su i troškovi izdavanja radne dozvole i prijave. Radi se od maja do oktobra, a pored redovne plate ima i bonusa u skladu sa radnim učinkom. 

Sve popularnije zanimanje u ugostiteljstvu je i barmen koji ove sezone u komšiluku mesečno može da zarađuje od 1.000 do 1.600 evra platu. U oglasima se navodi da sve više hotelskih lanaca, kafića i restorana u Hrvatskoj i Crnoj Gori traži barmene.

  • Njihov posao je:
  • Priprema i serviranje pića prema narudžbini gostiju
  • Preporuka koktela i ostalih napitaka iz ponude
  • Održavanje čistoće i urednosti šanka
  • Vođenje računa o zalihama pića i barskom inventaru
  • Saradnja sa konobarima i ostatkom tima
Ilustracija Foto: Shutterstock

Što se tiče uslova radnik dobija smeštaj i obroke i pokriveni su mu troškovi izdavanja radne dozvole i prijave. Mogući su i bonusi kao i mogućnost napredovanja i zaposlenja nakon sezone (u određenim hotelima). Poslodavac naglašava i da iskustvo nije neophodno, ali je poželjno. 

Dosta naših radnika tokom sezone odlazi na primorje gde ovog leta mogu da zarade minimum 1.500 evra mesečno. U Hrvatskoj i Crnoj Gori radnik može da dobije i bonuse i mogućnost stalnog zaposlenja nakon sezone. Za tih pet meseci su mu pokriveni troškovi izdavanja radne dozvole i prijave, a obezbeđeni su i hrana i smeštaj. 

  • Posao konobara:
  • Posluživanje hrane i pića gostima
  • Preporuka iz menija
  • Održavanje profesionalnog odnosa sa gostima
  • Briga o čistoći radnog prostora
  • Saradnja sa timom

This browser does not support the video element.

01:40
SEZONSKI POSAO Izvor: Kurir TV